10 receptů k přípravě ledové kávy: spolehlivé letní osvěžení

Přicházejí parné letní měsíce a s nimi i chuť na ledové osvěžující drinky. Patříte mezi milovníky kávy, ale představa horkého nápoje v parnu vás neláká? Hledáte ledové osvěžení, které vás zároveň probudí? Kávu si nehodláte odpustit ani o dovolené u moře? Máme pro vás dobrou zprávu – připravili jsme článek, který vám nabídne množství klasických i moderních receptů na různé podoby ledové kávy, které zvládne každý včetně kávových začátečníků, ale jistě překvapí a potěší i pravé kofeinové nadšence. Recepty vám představíme postupně od základních, přes ty složitější, a nakonec se dopracujeme až k opravdovým kávovým specialitám. Mimo jiné se dozvíte jak správně připravit ledové espresso, ledové latté společně s dalšími ledovými kávami na bázi espressa, moderní a komplexní filtr na led, ale i kávové speciality, mezi které patří pravé řecké frappé či hity letošního léta, cold brew a espresso tonic.

Zrno po zrnu, kostka po kostce

Jelikož je espresso obecně považováno za základ kávové kultury, začneme i my s tím nejzásadnějším a představíme vám základní recept a specifika přípravy espressa na led a následně řady ledových káv, které z něj vychází. Stejně jako je tomu u horké kávy, i chuť ledové kávy závisí především na kvalitě zvolených zrn a pečlivosti při přípravě kávy. Ledová káva bude opravdu výtečná jen tehdy, když bude lahodný její základ – espresso. Pokud jste zvolili jeden z dostupných automatických kávovarů, ušetříte si nějakou tu práci s nastavováním navíc, ale samozřejmě pokud patříte mezi fajnšmekry a používáte manuální kávovar, dokážete espresso pro přípravu ledové kávy jistě dovést také k dokonalosti. Zajímavé variace na ledovou kávu navíc dokážou připravit i kapslové kávovary, které z výše jmenovaných nabízí rozhodně nejjednodušší a nejrychlejší přípravu.

Jak chutná káva s ledem

Příprava ledových nápojů na bázi espressa je specifická způsobem, jakým prudké ochlazení espressa mění chuťový profil výsledné kávy. Jakmile se hořké espresso dotkne ledu, znatelně zesládne a jeho nižší teplota vám umožní v kávě, kterou již důvěrně znáte, najít zcela nové a překvapivé chutě.

Pokud se chystáte připravovat ledovou kávu bez mléka a nebojíte se experimentovat, je rozhodně skvělé vyzkoušet některou z jednodruhových arabik, idálně z oblastí Afriky, které na ledu projeví svou komplexní ovocnost a sladkost. Jestli jste naopak fanoušky jemnější kávy s mlékem, můžete při přípravě ledové kávy využít svou oblíbenou středoamerickou či jihoamerickou kávu nebo i italskou směs – takové kávy se v ledových kávách s mlékem projeví hutnou sladkostí. Celkově lze říci, že ledová káva vám umožní prozkoumat danou odrůdu kávy vždy z nového a rozhodně velmi zajímavého pohledu.

Není led jako led

Stejně jako je tomu u kávy s vodou, záleží i při přípravě ledových káv na kvalitě ledu. Kvalita vstupní vody totiž po rozpuštění ledu výrazně ovlivní kvalitu nápoje. Pro výrobu ledu proto rozhodně nedoporučujeme používat vodu z kohoutku. Raději sáhněte po vodě balené či přefiltrované. Pokud si chcete ušetřit starosti a nevadí vám menší investice navíc, je možné koupit balený led přímo v obchodě.

Nejideálnější řešení je si pořídit vlastní elektrický výrobník ledu. Díky této chytré mašince, budete mít vždy k dispozici dostatek dokonalého ledu. Je čas udělat pápá nepraktickým sáčkům na led a nádobkám do mrazáku!

Vybrali jste si svou oblíbenou kávu, pečlivě nastavili espresso a máte po ruce i kvalitní led? Skvělé! Nyní se můžete s chutí pustit do prvních receptů.

zpět na přehled ↑

Ledové espresso / lungo

Espresso na led je oblíbenou kávou nejednoho kávového nadšence. Díky absenci mléka vám umožní vychutnat si espresso plné chuti, které vás však na ledu překvapí zcela novým charakterem.

Co budete potřebovat

  • Vaše oblíbená káva, ať už namletá, nebo kávová zrna, tuhle položku v dalších receptech vynecháme, je tak trochu samozřejmost
  • Kávovar, který zvládne kvalitní espresso, například DeLonghi Magnifica S ECAM 21.117
  • Kvalitní led
  • Filtrovanou či balenou vodu

Recept

  1. Základem je buď jednoduché single espresso či silnější dvojité espresso.
  2. Na přípravu ledového single espressa postačí v přibližně 3 kostky ledu.
  3. U dvojitého počítejte radši s pěti kostkami. Úměrně počtu kostek samozřejmě zvolte i velikost šálku či sklenice, ve které ledové kávy vypadají ještě efektněji.
  4. Hrníček či skleničku s ledem umístěte pod trysku kávovaru, stiskněte tlačítko pro přípravu espressa, a už můžete sledovat jak se vaše lahodná ledová káva připravuje.

Ledové espressso
Ledové espresso můžete pít i s mlékem. Záleží na vaší preferenci.

Pro dokonalé vychlazení doporučíme hrničkem jemně zakroužit a minutu či dvě počkat. V případě, že máte rádi spíše větší kávu doporučujeme připravit nejprve dvojité espresso na led a to poté prodloužit vychlazenou balenou či filtrovanou vodou do větší skleničky jako ledové lungo.

zpět na přehled ↑

Ledové caffé latte

Ledové latte patří odjakživa díky většímu objemu a jemné chuti bezesporu k jedné z nejoblíbenějších letních káv. Větší množství mléka zajistí, že káva bude jemná, tak jak jste tomu zvyklí u klasického latte, ale přitom osvěžující jak se na léto sluší a patří.

Co budete potřebovat

  • Kávovar, který zvládne kvalitní espresso, například DeLonghi ECAM 23.460
  • Kvalitní led
  • Vychlazené plnotučné mléko

Recept

  1. Nejprve nalijeme minimálně 200 mililitrů mléka vychlazeného přibližně na 8 °C do tří čtvrtin objemu sklenice a doplníme ledem.
  2. Poté si do konvičky na mléko či malého hrníčku připravíme espresso dle klasického receptu. Pokud si kávu plánujete osladit, udělejte tak ještě před tím, než jí smícháte s mlékem a zchladíte.
  3. Nakonec stačí espresso přelít přes led. Káva se o led skvěle ochladí a navíc bude při postupném stékání dolů vypadat opravdu lahodně.
  4. Pro milovníky silnější kávy a intenzivnější chuti doporučujeme latté připravovat s dvojitým espressem.
Ledové caffe latté
Díky množství mléka je ledové caffe latté opravdu osvěžující.

Ledové latté vynikne především ve vyšší průhledné sklenici. Častým zvykem je nápoj popíjet brčkem. Nezapomeňte na ekologii a použijte kovové.

zpět na přehled ↑

Ledový flat-white nebo cappuccino

Pokud je na vás ledové latté příliš velké, nebo se vám snad zdá, že obsahuje příliš mnoho mléka, můžete si vybrat z řady dalších ledových káv s mlékem. Snad nejzajímavější variantou s velmi intenzivní chutí je ledový flat-white, který je v poslední době čím dál oblíbenější. Od ledového latté se liší menším objemem mléka o množství cca 100-150 ml a použitím dvojitého espressa. Dále si můžete připravit i ledové cappuccino z jednoduchého espressa, u kterého využijete cca. 160 ml mléka. 

Co budete potřebovat

  • Kávovar, který zvládne kvalitní espresso, například DeLonghi ECAM 22.360
  • Kvalitní led
  • Vychlazené plnotučné mléko

Recept

U obou těchto káv se doporučujeme držet stejného postupu jako u ledového caffé latte a nejprve si připravit skleničku či hrneček s mlékem a ledem a espresso na něj přelít až na závěr přípravy.

  1. Nejprve nalijeme 100-150 ml mléka (160 ml v případě cappuccina) vychlazeného přibližně na 8 °C do tří čtvrtin objemu sklenice a doplníme ledem.
  2. Poté si do konvičky na mléko či malého hrníčku připravíme dvojité espresso (v případě cappuccina jednoduché) dle klasického receptu. Pokud si kávu plánujete osladit, udělejte tak ještě před tím, než jí smícháte s mlékem a zchladíte.
  3. Nakonec stačí espresso přelít přes led.
zpět na přehled ↑

Filtr na led

Filtrovaná káva připravená na ledu je bezesporu jednou z chuťově nejzajímavějších letních variant vašeho oblíbeného nápoje. Její komplexní a jemná chuť vychází už ze samotné přípravy horké kávy.

Na rozdíl od espressa zvýrazňuje filtrovaná káva především jemné chuti kávy, které často přinášejí sladké ovocné, osvěžující citrusové či dokonce exotické kořeněné a čajové chutě. Pro přípravu filtrované kávy je zásadní správně zvolit zrna, která by měla být pražena světleji než na espresso.

Pokud hledáte opravdu ovocné kávy, které jsou pro letní osvěžení na ledu nejvhodnější, hledejte zrna z afrických regionů jako je Keňa, Burundi či Etiopie. Příznivci zemitější a sladší kávy by naopak měli sáhnout například po Kolumbii, Salvadoru, Brazílii či Kostarice.

Nekonečno variací

Zásadním vliv na chuť bude mít také vámi zvolený způsob přípravy. Výhodou filtrované kávy jsou obrovské možnosti její variability chutí i způsobů přípravy. V posledních letech prochází filtrovaná káva renesancí a každá sezóna nabídne nový způsob přípravy a další kávové příslušenství, které zdůrazňuje vybrané nuance vaší oblíbené odrůdy kávy.

Mezi ty tradičnější se dnes již řadí například french press(French press a vše o něm), který vyžaduje vyšší hrubost mletí a delší dobu extrakce, klasický překapávač, či mokka konvička, která je chutí snad nejblíže espressu. Moderní metody zase mimo jiné zahrnují jemnou kávu z filtru V-60, sladší a plnější Chemex, či všestranný a experimentální Aeropress.

Raději bez mléka

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv zmíněnou metodu, výsledná káva bude rozhodně jemnější a v závislosti na zvoleném zrnu často i komplexnější než espresso. Zchlazení ledem navíc otevře a zpřístupní chutě v dané kávě ještě více. nevýhodou filtrovaných káv je, že někdy zaberou více času na přípravu, takže se hodí především pro ty z vás, které baví s kávou experimentovat. Do filtrované kávy na ledu také příliš nedoporučujeme přidávat mléko, protože její chuť je velmi jemná a mléko ji často zbytečně přebije. Pokud máte radši kávu s mlékem, zvolte raději ledové kávy na bázi espressa.

Co budete potřebovat

  • Náčiní pro filtraci kávy – například klasický překapávač či modernější aeropress či filtr V-60
  • Kvalitní filtrovanou nebo balenou vodu
  • Led

Recept

Základní recept na přípravu filtrované kávy se bude vždy lišit v závislosti na zvolené metodě. Rozhodně je však dobré si uvědomit, že klíčový poměr kávy a vody bývá většinou 60 g na litr. Voda, kterou při extrakci používáte, by měla pocházet z kvalitního zdroje a měla by mít teplotu přibližně 93 °C.

Filtrovaná káva na ledu
Filtrovaná káva “snese” více ledu.

Hotovou přefiltrovanou kávu buď můžete rovnou přelít přes dostatečné množství ledu, nebo nejprve nechat vychladit v lednici a poté až servírovat. Pokud máte čas, doporučujeme druhou variantu – chuť kávy vychlazené po delší dobu bez ledu bude plnější a intenzivnější.

zpět na přehled ↑

Frappé

Ledová káva jménem Frappé je dnes již stálicí v nabídce mnoha kaváren. Jedná se o kávu řeckého původu připravenou v šejrku s ledem a to ve variantě buď s mlékem anebo bez. I přesto, že v mnoha podnicích vám tuto kávu připraví z kávy instantní, my vám nabídneme recept, který počítá s kávou na bázi espressa. Na rozdíl od varianty s instantní kávou bude totiž frappé s espressem kvalitnější a bohatší na chuti.

Co budete potřebovat

  • Kávovar, který zvládne kvalitní espresso, například DeLonghi Magnifica ESAM 4500
  • Kvalitní led
  • Šejkr nebo mixér
  • Filtrovanou nebo balenou vodu, popřípadě vychlazené plnotučné mléko

Recept

  1. Připravte si jednoduché či dvojité espresso.
  2. Do šejkru přidejte několik kostek ledu či hrst ledové drtě a 150 ml vychlazené vody či mléka. Můžete samozřejmě zvolit i směs vody a mléka dle preference vašich chutí.
  3. Následně přidejte jednoduché či silnější dvojité espresso, nádobu zavřete a důkladně protřepejte, aby se všechny ingredience důkladně propojily.
Frappé
Opravdové Frappé vám dnes bohužel uělají málokde.

Správné frappé má díky poctivému protřepání na vrchu jemnou krémovou pěnu. Pokud hledáte ještě jemnější a krémovější chuť, můžete frappe stejným způsobem připravit i v mixéru, kde je vhodné stejně jako v šejkru důkladně promixovat všechny ingredience i s pár kostkami ledu dohromady. Frappé se běžně podává s brčkem.

zpět na přehled ↑

Cold brew

Cold brew, neboli za studena připravená káva, je jeden z hitů letošního léta – jistě vás překvapí, že si ho můžete snadno připravit i v domácích podmínkách. Vyniká především svou silnou chutí, která zvýrazňuje sladké a hutně ovocné charakteristiky kávy. Není to přitom rozhodně žádná limonáda – díky dlouhé době louhování získává cold brew značnou sílu. Příprava je i přes vynikající chuť výsledného nápoje přitom doopravdy jednoduchá. Stačí vám jen kvalitní studená voda, hrubě namletá káva a trpělivost. Cold brew má navíc na rozdíl od jiných alternativních příprav ledové kávy tu výhodu, že snese i kapku mléka na zjemnění.

Co budete potřebovat

  • Vodu z kvalitního zdroje
  • Jemný papírový filtr anebo french press
  • Trpělivost

Recept

  1. Připravte si hrubě mletou kávu a kvalitní balenou či filtrovanou vodu.
  2. Do nádoby s širokým hrdlem či velké zavařovací sklenice nalijte vodu a přisypte kávu. Poměr kávy a vody je běžně 60 g kávy na 1 litr vody, v případě, že se vám ale bude zdát daná odrůda kávy v tomto poměru příliš slabí či silná, můžete při přípravě další várky poměr samozřejmě upravit.
  3. Kávu s vodou důkladně promíchejte, aby se všechna káva řádně namočila, nádobu zavřete a minimálně na 12 hodin umístěte do lednice.
  4. Dobu louhování lze v závislosti na vašich chuťových preferencích upravovat, maximální doba přípravy cold brew by však neměla přesáhnout 24 hodin.
  5. Jakmile jste se sílou kávy spokojeni, stačí ji přelít do french pressu či přes předem propláchlý papírový filtr abyste se zbavili kávové sedliny.
  6. Kávu pak přemístěte do nádoby, ze které jí budete podávat.

Doporučujeme podávat s několika kostkami ledu a případně ozdobit citronem či snítkou máty.

zpět na přehled ↑

Espresso tonic

Espresso tonic je bezesporu tou nejpřekvapivější kávovou novinkou posledních let. Tonic ke kávě sice pije spousta lidí, ale málokdo si je umí představit smíchané v jedné sklenici. Výsledek je přitom doopravdy překvapivě výtečný. Chuť hořkého a svěžího tonicu a ovocně-hořké kávy se snoubí v příjemně osvěžující kombinaci a tvoří chuť zcela novou.

Co budete potřebovat

  • Kávovar, který zvládne kvalitní espresso, například Delonghi ECAM 22.110
  • Kvalitní led
  • Tonic od vaší oblíbené značky

Recept

  1. Do skleničky nalijte 0,3 l tonicu a přidejte několik kostek ledu.
  2. Stranou si připravte jednoduché espresso. Ideální je připravit ho přímo do konvičky na mléko či jiné nádoby se zobáčkem.
  3. Poté espresso párkrát důkladně promíchejte a pomalu a obezřetně nalijte na led.
Espresso tonic
Espresso tonic vytváří ve sklenici krásný efekt.

Výsledný nápoj by měl mít jasně oddělenou vrstvu espressa a tonicu.

zpět na přehled ↑

Ledová káva z kapslí

Co se týká jednoduchosti přípravy kávy, na trhu zcela jistě vede káva z kapslových kávovarů. Mnohé z nich si přitom hravě poradí i s přípravou ledové kávy. Mezi námi recenzované modely, které vás nezradí ani v parném létě patří například základní a minimalistický model Krups Dolce Gusto Piccolo či jeho vyspělejší bratr Krups Dolce Gusto Oblo. Pokud se teploty vyšplhají opravdu nesnesitelně vysoko, hodí se do těchto nápojů ještě přidat kostku ledu či dvě navíc.

Tyto kávovary nabízí kromě přívodu horké vody i extrakci studenou vodou. V praxi to znamená, že si v nabídce výrobce vašeho oblíbeného kapslového kávovaru vyberete kapsle určené k výrobě vašeho oblíbeného ledového nápoje a při samotné přípravě stisknete páčku na přívod studené vody. Ledové nápoje v běžné nabídce značky Krups mimo jiné zahrnují ledové cappuccino či sortiment různých příchutí ledových čajů.

Značka Nespresso zase nedávno představila novou kolekci ledových nápojů, která zahrnuje ledový flat-white či prodloužené dvojité espresso na ledu zvané long black over ice.

Co budete potřebovat

  • Spolehlivý kapslový kávovar, co umí ledové nápoje, například Krups Dolce Gusto Oblo
  • Popřípadě pár kostek ledu

Kapslový kávovar, i bez nutnosti nákupu speciálních kapslí, můžete samozřejmě použít pro výše uvedené recepty, jejichž základem je espresso. Stačí použít kapsli na espresso, nebo double espresso v závislosti na vašich preferencích.

zpět na přehled ↑

Závěrem

Teď už víte, že si váš oblíbený šálek kávy nemusíte odpustit ani v těch nejparnějších letních dnech. Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv z výše zmíněných receptů, vždy pamatujte že příprava kávy by měla být především zábavou. Nebojte se experimentovat a vymýšlet vlastní varianty našich receptů. Užijte si léto naplno a přejeme vám dobrou chuť!