Mlýnek na kávu: Který je ten nejlepší?

Nejeden kávičkář vám potvrdí, že není káva jako káva. Co ovšem dělá tak velký rozdíl v chuti kávy?

Pokud pomineme kvalitu kávových zrn (to je opravdu základ), tak dalším velmi důležitým faktorem je jejich správné a hlavně čerstvé namletí.

Podle čeho se orientovat a jak vybrat ten nejlepší mlýnek na kávu? Na výběr máte ze spousty druhů a možností. Je lepší elektrický mlýnek nebo ruční?

Na všechno tyto otázky si odpovíme v průběhu našeho článků. Na závěr vám dáme pár tipů, jaký mlýnek zvolit. Na své si určitě přijde každý!

Proč vůbec potřebujete doma mlýnek na kávu?

Pokud vlastníte automatický kávovar, tak pravděpodobně mlýnek nebude potřebovat. Jelikož váš kávovar již bude mlýnkem vybavený. Ale jestli si plánujete pořídit pákový kávovar, tak mít doma mlýnek na kávu je opravdu nutnost!

Určitě si nyní říkáte, jestli není lepší koupit již namletou kávu v obchodě? To vás bohužel zklameme. Zaručeně přijdete o skvělý kávový požitek! 

Káva má specifickou vlastnost. A to je ta, že dokáže hodně rychle absorbovat vzdušnou vlhkost. A tím pádem vám dokáže během několika hodin „zvětrat“ a vytratí se tak jejích skvělé aroma a chuť. 

Nejlepším řešením je namlít si vždy porci kávových zrn pár minut před jejich konzumací. Docílíte tím nejlepšímu vyniknutí chuti a aroma! Rozhodně neuskladňujeme ani kávu, kterou si nameleme sami doma. Kávu meleme pouze tehdy, když ji chceme ihned uvařit. 

Třeba takový pepř je na tom dost podobně. Schválně si kupte mletý pepř a porovnejte jeho chuť s čerstvě namletým pepřem z mlýnku. Rázem se budete tlouct do hlavy, jak jste někdy mohli vůbec kupovat mletý pepř! 🙂 

Na trhu je desítky různých mlýnku na kávu.
Na trhu je desítky různých mlýnku na kávu.
zpět na přehled ↑

Podle čeho mlýnek na kávu vybrat?

Na výběr máte ze základních dvou možností – ruční mlýnek na kávu nebo elektrický mlýnek na kávu

Chuť a aroma budou u obou variant totožné a nebude to tedy mít vliv na výsledný požitek z uvařeného šálku kávy. Největším rozdílem je to, jestli chcete točit dokola kličkou nebo necháte kávomlýnek pracovat za vás. 

Pokud si plánujete dělat kávičku pouze pro sebe nebo potažmo ještě pro vaši drahou polovičku, tak vám bude stačit ruční mlýnek. Výhodou ručního mlýnku na kávu je i jeho delší životnost. Nejsou zde žádné elektrické komponenty a nemusíte se tedy bát, že se vám po čase něco porouchá nebo přestane fungovat. Nevýhodou je menší objem kávy, který dokáže najednou pomlít a taky nutnost zapojit svaly při točení kličkou. Ale za ten autentický kávový rituál to určitě stojí! 🙂 

Pokud se často scházíte s přáteli a rodinou a chcete jim připravit dokonalý zážitek v podobě perfektně uvařené kávy, tak pro vás bude nejlepší elektrický mlýnek na kávu. Neudřete se při mletí zrn pro několik šálků. Elektrický mlýnek zvládne pomlít najednou více kávy. 

Tip: na jedno espresso je potřeba 7 gramů kávy s odchylkou ± 0,5 g.

Co se týče porovnání ceny, tak věřte nebo ne, ale tolik zase neušetříte. Někdo by mohl namítat, že ruční bude určitě levnější. Ale opak je pravdou. Za kvalitní ruční mlýnek můžete zaplatit i několikanásobně více peněz, než za ten elektrický.

Samozřejmostí obou mlýnků je možnost nastavovat hrubost zrn, což zaručeně oceníte při přípravě nejrůznějších kávových nápojů. 

Jak vybrat mlýnek na kávu? #6 bodů jak se rozhodnout.

jak umlít kávu. Jemně nebo hrubě?
Hrubost namletí kávových zrn je důležitý faktor.
zpět na přehled ↑

Ruční mlýnek na kávu

Na trhu najdete desítky ručních mlýnků na kávu. A všechny budou používat tyto dvě technologie pro rozemletí zrn: 

  1. Ploché mlecí kameny – zajišťují větší podíl prachové složky namletých zrn.
  2. Kónické mlecí kameny – poskytují rovnoměrnější namletí, ale bývají dražší.

A dále se budou lišit ještě tím, jaký materiál mlecích kamenů používají: 

  1. Keramické mlecí kameny –  nejsou tak ostré jako ocelové. Výsledkem je, že káva namletá v keramickém mlýnku obsahuje mnohem více prachu. To pak může negativně ovlivnit chuť kávy, která může získat nahořklou pachuť.
  2. Ocelové mlecí kameny – mají delší životnost a jsou odolnější vůči poškození.
  3. Titanové mlecí kameny – mají nejdelší životnost a nejvyšší cenu.

Chybu prakticky neuděláte ani u jednoho ručního mlýnku. Každý má něco, ale výsledek bude dosti podobný. Jsou zde malé nuance, které ocení až naprostí kávoví gurmáni. Pro nás ostatní, kteří si chceme dopřát skvělý šálek kávy nebude záležet až tak na konkrétní technologii mletí jako spíše na tom, že jsme se vůbec rozhodli kávu sami namlít!

Avšak kdybyste se nás zeptali: “tak sakra jaký ruční mlýnek si mám koupit?”, tak bychom vám odpověděli – sáhněte po značce Hario, Lodos, nebo Porflex a určitě budete maximálně spokojeni! 

V mlýnku se dá samozřejmě rozemlít i bezkofeinová káva. Více o výhodách bezkofeinové kávy a jak nahrazuje kávu v těhotenství.

zpět na přehled ↑

Elektrický mlýnek na kávu

Pro ty z vás, kterým se nechce točit kličkou nebo plánují připravovat hodně šálků najednou, tak tu máme kategorii elektrických mlýnků. 

Pomelou rychleji, více a s minimem úsilí. To je jejich hlavní devíza. 

Dělíme je na dva typy: 

  1. S tříštivými noži – je vybaven párem ostrých nožů. Tento typ, na rozdíl od modelů s mlecími kameny, kávová zrna řeže. Čím déle ho necháte běžet, tím preciznější bude výsledek. Nikdy však nedosáhnete tak rovnoměrného namletí, jako u modelů s mlecími kameny.
  2. S mlecími kameny – tento typ mletí umožňuje přesnější namletí kávových zrn a výsledkem jsou rovnoměrné částice kávy. Samozřejmě je zde vyšší pořizovací cena.

Tříštívé nože občas schytávají kritiku, že se hodně zahřívají a následně přepalují zrna a ničí chuť kávy. Za nás se jedná u domácí přípravy kávy za vyvrácený mýtus. Tento problém se může týkat pouze velkých kávových provozů, kde mlýnek připravuje ihned po sobě desítky káv a tedy opravdu zde může docházet k velkému nevyžádanému zahřívání nožů. Ale běžný smrtelník se s tím v domácích podmínkách nesetká!

U mlecích kamenů máte zase na výběr z více materiálů od ocelových, keramických až po odolné titanové

Za nás je zase celkem jedno, jaký elektrický mlýnek zvolíte. Už to, že jste se rozhodli sami namlít kávová zrna je velký krok, který se Vám odvděčí explozí chuti a aroma. Ostatně mrkněte sami. Uživatele nezávislého srovnávače Heureka hodnotí elektrický mlýnek za 300 korun jako ten nejlepší! 🙂 

Jak vybrat mlýnek na kávu? #6 bodů jak se rozhodnout.

zpět na přehled ↑

Údržba mlýnku

Po každém mletí uvízne v mlýnku trochu oleje z kávových zrn. A to dokáže do značné míry ovlivnit chuť dalšího šálku kávy, který budete připravovat.

Nejlepší je po každém namletí nějaký kartáčem nebo rovnou zubním kartáčkem vyčistit mlecí mechanismus a následně jej ústy profouknout.

Užitečný způsob čištění je i jednou za čas umlít v mlýnku suchou rýži. Ta dokáže na sebe navázat olej a zbytkovou vlhkost a krásně mlecí mechanismus očistit. 

Samozřejmě obchodníci jsou mazaní a vymysleli i speciální čisticí tablety, které můžete k čištění použít.

zpět na přehled ↑

Jaký mlýnek mi doporučujete?

Níže vám dáváme náš tip redakce na 1 nejzajímavější ruční mlýnek na kávu a 1 nejzajímavější elektrický mlýnek na kávu. Hodnotili jsme je podle více parametrů a také jsme vybírali z trochu vyšší třídy, kdy jsme se rozhodli lpět na tom, ať je náš šálek kávy prostě nejlepší!

zpět na přehled ↑

Slovo na závěr

Ať už zvolíte jakýkoliv mlýnek na kávu, tak určitě neuděláte chybu! Již to, že jste se rozhodli kávu sami namlít vás zařadilo do exkluzivního klubu lidí, kteří si opravdu chtějí vychutnat svůj šálek kávy. Rozdíl v chuti kupované mleté kávě a doma čerstvě namleté je tak velký, že se sami budete bít do hlavy, jaktože jste o tom nevěděli dříve! 🙂 Vybrat mlýnek je na kávu je pouze třešničkou na dortu.

Náš tip redakce Baratza Encore.