Káva patří mezi nejoblíbenější nápoje na světě. Mnozí si ji vychutnávají doma, jiní v kavárně s přáteli. Pro ty, kteří chtějí porozumět tomuto fascinujícímu nápoji do hloubky, existuje řada knih. Tyto knihy se věnují kávě z různých úhlů pohledu. Pokrývají široké spektrum témat. Od historie kávy, přes metody její přípravy, až po tipy na otevření vlastní kavárny. Podívejme se na nejlepší knihy o kávě, které by neměly chybět v knihovně žádného kávového nadšence.
Nejlepší knihy o kávě: The World Atlas of Coffee – James Hoffmann
The World Atlas of Coffee od Jamese Hoffmanna je nepostradatelná kniha pro každého, kdo chce rozumět kávě na globální úrovni. Hoffmann je šampionem baristických soutěží a zkušeným pražičem. V této knize nabízí hluboký vhled do klíčových aspektů, které ovlivňují chuť kávy.
Kniha obsahuje 272 stran plných informací. Zaměřuje se na různé faktory, jako je původ kávy, metody sklizně a zpracování. Popisuje, jak pražení a příprava ovlivňují konečný šálek kávy. Hoffmann jde do detailů při popisu jednotlivých kávových oblastí a zemí. Kniha zahrnuje více než 35 států, od Bolívie po Zambii. Zároveň přibližuje historii vývoje espressa. Nabízí také kritický pohled na kávu, která se běžně prodává v supermarketech.
The World Atlas of Coffee kombinuje vědecký přístup s praktickými tipy a zajímavými příběhy z kávového světa. Čtenáři se dozví nejen o různých druzích kávy. Kniha také poradí, jak si doma připravit ten nejlepší šálek. Pro ty, kteří se chtějí do světa kávy ponořit hlouběji, je tato kniha naprosto ideální. Koupit ji můžete zde:
Nejlepší knihy o kávě: Velká kniha o kávě – Petra Davies Veselá
Velká kniha o kávě od Petry Davies Veselé je dalším významným titulem mezi nejlepšími knihami o kávě. Petra je mistryní ČR v přípravě kávy a známou baristkou. Vytvořila knihu, která nabízí komplexní pohled na kávovou kulturu. Tato kniha je rozšířenou a aktualizovanou verzí její původní “Knihy o kávě”. Původní titul se stal bestsellerem, kterého se prodalo přes 30 500 výtisků.
Velká kniha o kávě má 320 stran a je plná aktuálních informací o kávě. Tyto informace odrážejí současný stav oboru. Petra čtenářům nabízí své bohaté zkušenosti z baristických soutěží a provozování vlastní pražírny. Kniha obsahuje nové recepty na kávové nápoje a dezerty, které získaly oblibu v její kavárně. Zároveň se zabývá různými metodami přípravy kávy. Popisuje jak tradiční, tak moderní techniky.
Kniha také obsahuje praktické rady, jak si správně vybrat kávovar, mlýnek a další vybavení. Důležitou součástí knihy jsou nové fotografie. Tyto vizuálně poutavé prvky čtenáře zavedou na kávové plantáže, do pražíren a do světa kávových odborníků.
Velká kniha o kávě také nabízí tipy pro ty, kteří uvažují o otevření vlastní kavárny. Petra sdílí zkušenosti, jak úspěšně provozovat podnik i na méně atraktivních místech. Tato kniha není jen příručkou pro přípravu kávy. Slouží také jako průvodce světem kavárenského byznysu. Koupit ji můžete zde:
Nejlepší knihy o kávě: Filtrovaná káva – Kompletní průvodce přípravou filtrované kávy – Petra Střelecká
Pro ty, kdo se zajímají o specifický způsob přípravy kávy, je Filtrovaná káva – Kompletní průvodce přípravou filtrované kávy od Petry Střelecké jednou z nejlepších knih o kávě. Petra Střelecká je zakladatelka a majitelka brněnské kavárny a pražírny Industra Coffee. Stala se uznávanou osobností ve světě kávy díky úspěchům na mezinárodních baristických soutěžích. Má také bohaté zkušenosti s provozováním úspěšné kavárny.
Tato kniha, vydaná v roce 2022, se zaměřuje na umění přípravy filtrované kávy. Tento způsob přípravy se stává stále populárnější. Petra na 248 stranách nabízí detailní průvodce jednotlivými metodami filtrování kávy. Kniha obsahuje různé techniky a recepty. Zároveň se zaměřuje na to, jak si vybavit domácí kavárnu a jaké nástroje a přístroje jsou nezbytné pro dosažení dokonalého výsledku.
Petra Střelecká se ve své knize věnuje také praktickým aspektům podnikání v kávovém průmyslu. Sdílí osobní příběh o tom, jak se jí podařilo otevřít a provozovat kavárnu na méně atraktivním místě. Nabízí tipy, jak dosáhnout úspěchu v tomto oboru. Kniha také obsahuje oblíbené recepty na kávové nápoje a dezerty, které si získaly věrné zákazníky v její kavárně.
Filtrovaná káva – Kompletní průvodce přípravou filtrované kávy je ideální volbou pro ty, kteří chtějí zdokonalit své schopnosti v přípravě filtrované kávy. Kniha také rozšiřuje znalosti o tomto specifickém způsobu přípravy. Je cenným zdrojem informací pro začátečníky i pokročilé baristy. Přináší nové pohledy na to, jak si vychutnat kávu v její nejčistší podobě. Koupit ji můžete zde:
Závěr: Proč byste si tyto knihy měli přečíst
Každá z těchto knih nabízí unikátní pohled na svět kávy a její přípravy. The World Atlas of Coffee poskytne globální perspektivu a hluboké znalosti o původu kávy a jejích různých druzích. Velká kniha o kávě od Petry Davies Veselé nabízí komplexní průvodce nejen přípravou kávy, ale i praktické rady pro provozování kavárny. Tyto informace ocení jak amatéři, tak profesionálové.
Filtrovaná káva – Kompletní průvodce přípravou filtrované kávy od Petry Střelecké představuje cenný zdroj informací. Je určena těm, kdo se chtějí specializovat na tento specifický způsob přípravy.
Chcete-li prohloubit své znalosti o kávě, zdokonalit svou techniku přípravy nebo se inspirovat k otevření vlastní kavárny, tyto nejlepší knihy o kávě jsou tím pravým místem, kde začít. Každá z nich vám přinese nejen cenné informace. Získáte také hlubší porozumění tomuto fascinujícímu nápoji, který spojuje lidi po celém světě. Pokud vás tento článek bavil, můžete si přečíst naše další články.